Părintele Filotheu Bălan: Bilanţ al campaniei anti-cip

Parintele-Filotheu-si-Presa-la-Senat-cu-Pasapoartele-Biometrice1Părintele Filotheu Bălan

In 14 Ianuarie 2009 Parintele Arhimandrit Justin Parvu a facut public acel comunicat in care chema la mucenicie, indemnand pe crestinii ortodocsi din Romania (si nu numai) sa nu primeasca noile acte de identitate electronice. S-au facut multe comentarii pe tema apelului sau ca vine prea tarziu, ca momentul nu a fost bine ales, ca era nevoie de mai multa strategie, ca e panicard, ca e inutil, ca si presa, atat cat a reactionat, a incercat sa ia in ras mesajul. In scurta vreme, cand ziaristii au inteles gravitatea momentului si au vazut ca cititorii articolelor lor sunt in masa de alta opinie decat ei, in mass-media s-a asternut tacerea pe acest subiect.

Impins de la spate de popor sa dea un raspuns, Sinodul BOR a dat unul, amanandu-si intrunirea cu aproximativ o luna, doar, doar se vor mai potoli apele. Iar raspunsul mult asteptat a fost unul rusinos pentru autoritatile teologice din care este alcatuit sinodul, slugarnic fata de politicianismul urator de Dumnezeu si de popor, slugarnic fata de legile europene in vigoare si impotriva Sfintei Traditii a Bisericii. Mai mult, declaratiile purtatorului de cuvant sinodal au frizat penibilul in incercarea de a ridiculiza temerile oamenilor. E greu sa dai cu piciorul in tepusa (v. Fapte 9:5).

Cum a fost posibil un astfel de raspuns? Ca si in rusinosul caz Corneanu, raspunsul Patriarhiei a fost inclus la pachet intre hotararile unei comisii sinodale, pe care ierarhii le-au votat fara dreptul discutarii lor in plen. Din acest punct de vedere este mai multa deschidere catre adevar in institutiile politicianiste ale statului decat in sanul BOR. Totusi, dandu-si seama de eroarea comisa, cativa ierarhi au tinut sa-si exprime public dezaprobarea fata de hotararea sinodala si sprijinul lor fata de initiativa Parintelui Justin.

Tensiunea la nivelul poporului s-a concretizat in cateva actiuni de strada in Bucuresti si Brasov, prin contestarea in justitie a legilor care prevad introducerea cipurilor RFID in toate actele de identitate romanesti, prin strangerea de semnaturi impotriva acestor acte, si prin organizarea unor masuri informative la nivelul intregii tari.

Actiunile de strada intr-o Romanie, in care singurul lucru de care s-ar putea teme politicienii ar fi o insurectie generala sau vreun razboi, nu au avut decat un rol simbolic. La aceste actiuni au participat cateva mii de oameni, si multa lume a semnat impotriva legilor promovate de guvern[1] si a depus semnaturile la secretariatul guvernului; intrucat nimeni nu s-a sesizat de aceste mii de semnaturi, credem ca de multa vreme ele au ajuns la cos.

Un alt lucru regretabil a fost amestecul yoghinilor de la mult hulita MISA in aceste actiuni, in numele invataturii lor despre noua ordine mondiala si a interesului lor de cetateni ai statului, lozincile si atitudinile lor frizand de multe ori penibilul, virulenta unora dintre ele fiind cu totul straina de crestinism. La aceasta a contribuit si teroarea indusa de Patriarhie in parohiile capitalei, ce a facut ca numai cativa preoti sa se implice personal ori sa-si trimita enoriasii la aceste actiuni. Mass-media a avut grija sa ridiculizeze primele mitinguri si marsuri de strada, celelalte fiind pur si simplu ignorate.

Putem spune, fara sa gresim, ca organizarea acestor actiuni de strada a avut o singura consecinta: A evidentiat prapastia dintre mediul politic si administratia BOR, pe de o parte, si poporul credincios si duhovnicii sai, pe de alta parte. Moartea sufleteasca a primilor nu a facut decat sa straluceasca viata si ravna pentru Adevar a celorlalti.

actiuni in justitie

Actiunile in justitie impotriva noilor legi antiumane si antihristice s-au soldat pana azi cu cateva esecuri. In 11 Februarie a.c., avocatul Mihai Rapcea, in numele organizatiilor Civic Media si Adevar si Dreptate, si a peste 5000 de cereri de interventie din intreaga tara, a intentat, la Curtea de Apel Bucuresti, o actiune in justitie impotriva HG 1566/2008, sub numarul de dosar 543/2/2009. Actiunea a fost respinsa in 18 Februarie a.c., ca fiind neintemeiata.

O confederatie de organizatii crestine, Forumul Ortodox Roman, a adresat Directiei Pasapoarte a Ministerului Administratiei si Internelor o lista de intrebari, cu oarecare tam-tam pe blogurile unora din membrii sai. M.A.I. a raspuns in 24 Februarie a.c., oferind temeiurile legale in baza carora se introduc noile pasapoarte, lasand in aer orice raspuns la orice alt tip de act[2]. S-a zvonit ca aceeasi organizatie va intenta si o actiune in justitie, dar nu s-a mai auzit niciodata de vreo astfel de actiune.

In data de 16 Septembrie a.c., avocatul Mihai Rapcea si-a dus dosarul 543/2/2009 la inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar la care a mai adaugat inca 11.000 de cereri de interventie in cauza, in total 16.000. Din cauza grevei magistratilor, procesul a fost amanat.

Care este situatia, din punct de vedere juridic? In anul 2008 Guvernul Tariceanu si Parlamentul au elaborat o serie de legi, hotarari de guvern si ordonante de urgenta prin care se incalca flagrant multe drepturi elementare (prevazute de Constitutie!) si prin care, cel putin legislativ, Romania este transformata intr-un stat politienesc. Situatia in sine a mai cunoscut un precedent asemanator, acela de dupa bolsevizarea Romaniei, urmata de sute de mii de arestari si de intemnitarea si exterminarea elitelor morale, intelectuale si duhovnicesti ale Romaniei.

Practic, in ceea ce priveste masurile legale care introduc noul stat politienesc si antihristic in Romania[3], oricine din aceasta tara, persoana fizica sau juridica, le poate contesta in justitie. Studierea lor atenta va gasi suficiente hibe, pe langa cele mentionate de noi, pentru a le declara ilegale.

dezbateri parlamentare

Cu binecuvantarea Parintelui Justin, autorul randurilor de fata a participat personal la dezbaterile parlamentare privitoare la introducerea pasapoartelor electronice in Romania. In 16 Martie am asistat la sedinta Senatului, in care OUG 207/2008 a obtinut 58 din voturi pentru, 22 impotriva si 9 abtineri, adica 65% din 66% voturi necesare promulgarii. S-a gasit un artificiu ne-constitutional, numit aprobare tacita, si legea a fost impinsa mai departe, spre Camera Deputatilor (CD).

Aici, Comisia pentru Drepturile Omului (CDO) a organizat pe 2 Aprilie o dezbatere publica pe tema pasapoartelor biometrice. Au participat atat parlamentari, cat si jurnalisti dornici sa afle punctele de vedere ale celor implicati in discutiile ce au urmat apelului Parintelui Justin. Aceasta a fost singura dezbatere publica pe tema noilor acte electronice. Dintre vorbitori s-a putut evidentia reprezentantul Patriarhiei, a carui pozitie a fost aceea de gasire a unei solutii care sa respecte legislatia europeana, fara sa aminteasca de Canoanele Bisericii care interzic crestinilor ortodocsi, de orice rang ar fi ei, sa subordoneze Biserica lui Hristos oricaror interese lumesti. Dezbaterea de la Camera Deputatilor s-a soldat cu includerea unor amendamente la OUG 207/2008. Ordinea legala prevedea discutarea ordonantei in comisiile de al caror resort tine legea, apoi votarea in plen. S-au comis, insa, cateva ilegalitati.

Prima a fost neluarea in seama a hotararii Comisiei Juridice a CD, care a respins OUG 207. A doua ilegalitate a fost aceea ca CDO nu si-a pus niciodata semnatura pe aceasta lege. A treia a fost ca aprobarea primita de la Comisia de Aparare si Comisia de Politica Externa a fost ilegala, intrunirea acestor comisii fiind lipsita de cvorum. In cele din urma, pe 23 Iunie a.c. Camera Deputatilor a aprobat legea 264/2009 pentru modificarea OUG 207/2008, cu 206 voturi pentru, 13 impotriva si 13 abtineri. Legea prevede ca cei ce nu doresc pasaport electronic pot obtine un pasaport simplu, fara cip, valabil 12 luni.

semnaturi anti-cip

Pe langa prezenta in Parlament, inca din luna Ianuarie au inceput sa se stranga semnaturi in sprijinul apelului Parintelui Justin, si impotriva noilor acte electronice. Campania de strangere de semnaturi a avut cateva etape. Inital am primit la manastire semnaturi pe orice tip de formular care preciza sustinerea apelului din 14 Ianuarie, socotindu-le pur simbolice, asteptand momentul potrivit pentru a le folosi. De aceea le-am si luat cu noi la Parlament, poate cineva le va baga in seama. Din momentul in care am observat uriasa indolenta a clasei politice contemporane, am luat hotararea de a crea un singur tip de formular, prin care sa cerem Presedintiei Romaniei organizarea unui Referendum pe tema actelor si supravegherii electronice. Stiam ca Presedintele Basescu a declarat Luni, 9 Martie, in cadrul unei emisiuni televizate, ca el isi va face pasaport biometric; mai mult, a promulgat toate masurile referitoare la cartile de identitate electronice si la pasapoarte. Cu toate acestea, am cerut, in numele sutelor de mii de oameni care ne trimsesera semnaturi, dreptul la opinie intr-o tara in care nimanui nu ii pasa de noi. Apropiindu-se alegerile prezidentiale, am luat hotararea sa depunem semnaturile stranse, iar prin petitia 18720/17 Septembrie 2009 am cerut organizarea unui Referendum in ziua alegerilor prezidentiale, cerand libertate si adevar.

sprijin si piedici in campanie

Nu putem sa nu multumim tuturor celor care au fost cu sufletul alaturi de noi in aceasta campanie. De la cazurile crestinilor sufletisti care au strans semnaturi pe strazile oraselor sau la intrarea in biserici si manastiri, sau chiar in magazine (la casa de marcat fiind intrebat cumparatorul daca nu vrea sa semneze impotriva cipurilor), pana la familii din felurite localitati care au facut rost de un formular pe care l-au semnat toti cei din casa, romanii au dat dovada unei mari credinte ca prin gestul lor de marturisire Dumnezeu va randui ca legile politicienilor anti-crestini sa isi gaseasca singura destinatie posibila: La cosul de gunoi al istoriei!

A mai existat o campanie care nu se va opri nicidecum la demersurile actuale, aceea de informare a populatiei. In intreaga tara oameni cu suflet mare au creat, tiparit si distribuit, de cele mai multe ori gratuit, materiale informative lamuritoare pe tema actelor electronice. Chiar si in Parlament, toti deputatii si senatorii au primit personal astfel de materiale, pentru a vota in cunostinta de cauza. Fluturasi, stickere, pliante, brosuri, CD-uri si DVD-uri cu filme, si chiar carti au fost distribuite de la un capat la altul al Romaniei. Am avut bucuria sa observam prin magazinele de carti bisericesti nu mai putin de 5-6 titluri de carti privitoare la actele electronice.

Cartea scoasa in luna Mai de Manastirea Petru Voda si de Fundatia Civic Media, Dictatura biometrica, care analizeaza problema actelor electronice din punct de vedere legal, civic, medical si teologic, s-a vandut deja in foarte multe mii de exemplare in toata tara.

La initiativa crestinilor si cu participarea multor duhovnici, monahi de la manastirea noastra sau din alte manastiri, specialisti in noile tehnologii, juristi, fosti detinuti politici, medici, ziaristi, etc., in mai multe orase ale tarii[4] au avut loc, incepand cu luna Februarie, conferinte pe tema cipurilor si a vremilor pe care le parcurgem. Principalul mesaj a fost ca auditorii (care de cele mai multe ori au umplut pana la refuz salile) sa-si inteleaga rolul de marturisitori si apostoli, si de a transmite mai departe celor cunoscuti invataturile Sfintei Biserici cu privire la noile tehnologii de identificare si urmarire, si solutiile existente pentru oprirea acestora.

Trebuie, totusi, sa recunoastem ca au fost si multe greseli. Lipsa noastra de experienta in purtarea unei campanii a fost vizibila cu ochiul liber. Au fost si multe erori de coordonare si de comunicare. Multe s-ar fi putut surmonta prin stabilirea unui centru de comanda in capitala tarii, insa implicarea noastra, ca monahi (implicare care cerea sa nu parasim manastirea si nici genul de razboaie duhovnicesti pe care il dadusem pana atunci), nu a permis acest lucru. Pe de alta parte, nici multi dintre mirenii cu ceva experienta civica nu au fost foarte determinati sa ni se alature. Apatia si nepasarea de la nivelul intregii societati a avut si ea o vina.

Langa acestea s-au adaugat si dezbinarea si tradarile de toate felurile. Pentru pacatele noastre, inca din primele zile de dupa apelul Parintelui Justin au aparut tot felul de critici si de zvonuri intre fratii mincinosi, care au avut ca rezultat multe poticneli si sminteli. De la acestea s-a ajuns ca unii din cei ce ne-au stat alaturi si ne-au sprijinit dupa puteri, la inceput, astazi sa se afle pe pozitii total opuse. Multi crestini de debara sau de terasa au ajuns sa-l critice pana si pe Parintele Justin si sa-i dea sfaturi in ce ar avea de facut, sfaturi care au mers pana la a-i recomanda sa se descotoroseasca de calugarii si maicile care s-au implicat zi de zi in aceasta campanie.

In 22 Ianuarie conducatorii Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini ne-au chemat la o dezbatere publica, si, neatingandu-si scopul compromiterii noastre, au ajuns ei singuri sa declare ca se impune desfiintarea singurei asociatii a ziaristilor crestini din Romania. Mireni care credeam ca ne vor fi alaturi (si care isi facusera un obicei din a vorbi despre Parintele Justin si manastirea sa) au amutit cu totul dupa 14 Ianuarie iar unii dintre ei chiar s-au pornit intr-o campanie fatisa de defaimare a noastra. Altii, preoti profesori de teologie, in loc sa lamureasca, conform invataturii ortodoxe, probleme teologice clare pe care le-am pus in discutie inca de la inceput, s-au grabit sa defaime public intai pe Parintele Justin si pe calugarii sai, iar apoi pe toti mirenii care au ascultat de glasul batranului duhovnic si de al constiintei lor. Chiar si unii arhierei au tinut sa se lepede in public de apelul Parintelui Justin, altii necrezand nici pana astazi ca parintele ar fi autorul apelului din 14 Ianuarie si ignorand cu totul sprijinul duhovnicesc si teologic pe care marii duhovnici ai acestei tari i l-au acordat Parintelui Justin in lupta sa.

controversa teologica

S-a nascut, pe alocuri, si intrebarea: Este sau nu problema cipurilor una teologica? Mintile mai iscoditoare ale unor arhierei, preoti si mireni cu preocupari teologice au pus la indoiala realismul teologic al initiativei Parintelui Justin si intemeierea sa pe Adevar. Dupa ce li s-au oferit argumentele scripturistice si patristice necesare, ei au afirmat ca aceste cipuri nu ar fi cele ce in foarte scurta vreme vor deveni, prin implantare, parte a semnului Fiarei din Apocalipsa 13 si 14. Vina pentru indoielile lor o poarta in primul rand sistemul de invatamant teologic actual, copiat la milimetru dupa cel romano-catolic, care nu pomeneste nimic niciodata ceva despre cartea Apocalipsei. Astfel, se trece sub tacere invatatura Bisericii privitoare la cea de a doua Venire a Domnului, iar ostenelile Sfintilor de ieri si de azi[5] de a nu ramane fara cunostinta implinirii fiecarui cuvant al Scripturii sunt luate in ras. De aici se trage o mare parte din vina rupturii dintre institutia Bisericii Ortodoxe de pretutindeni si madularele ei cele mai vii mirenii si monahii.

In ce ne priveste, marturisim ca primim toata invatatura Sfintilor Apostoli si Parinti de-Dumnezeu-purtatori ai Bisericii, si ceea ce ei au invatat invatam si noi, iar ceea ce ei au respins, respingem si noi. Daca Pronia Sfintei Treimi va randui ca aceste cipuri sa nu fie parte a semnului fiarei din Apocalipsa si sa nu urmeze acum o implantare a populatiei globului, aceasta va fi doar pentru buna-vointa si iubirea de oameni a lui Dumnezeu, insa noi ne facem datoria ca, fara de panica si isterie, ci cu durere si iubire de semeni, si cu bucuria comuniunii cu Domnul nostru Iisus Hristos, sa strigam impreuna cu Sfantul Apostol Ioan: Fiilor, este ceasul cel de apoi; si precum ati auzit ca Antihrist vine, si acum antihristi multi s-au facut; dintru aceasta cunoastem ca este ceasul cel de apoi(1 In. 2:18).

Greutatile, dar si bucuriile pe care aceasta campanie ni le-a adus ne-au facut sa ne intrebam daca nu cumva s-au apropiat si de noi zilele luptelor impotriva monothelismului si ale celor impotriva iconoclasmului, cand s-a ajuns la nedreapta dar sfanta lupta (vazuta) a unui singur pastrator al Adevarului curat, impotriva vointei politice a unui imperiu si impotriva a sute de episcopi ascultatori.

Ramanem pana la capat la intelegerea ca Hristos Adevarul a fost si ramane cel mai prigonit din toata istoria omenirii si Ii multumim ca ne face cinstea de a suferi pentru El.

Toti cei ce voiesc cu buna credinta a vietui intru Hristos Iisus vor fi prigoniti(2 Tim. 3:12).

[1] In ordinea fireasca a lucrurilor parlamentarii ar trebui sa faca legi si guvernul sa se ocupe de aplicarea lor. La noi guvernul face legi si parlamentul este doar un apendice al sau.

[2] Iata cum se pot duce in fundaturi initiativele

[3] Masurile legislative sunt:

  1. Legea 28/2008, intrata in vigoare la 21 Ianuarie 2009, stabilea obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine timp de 6 luni anumite date generate sau prelucrate. Informatiile colectate puteau fi puse la dispozitia autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, aplicandu-se doar datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. Mai multe organizatii neguvernamentale, printre care si Asociatia ProDemocratia, APADOR-CH si Centrul de Resurse Juridice au solicitat Avocatului Poporului, printr-o scrisoare din 5 Februarie 2009, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la limitarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor adusa de Legea 298/2008. Guvernul a adoptat, Miercuri, 25 Februarie a.c., un memorandum de amanare a aplicarii prevederilor acestei legi pana la data de 31 Decembrie 2009.
  2. Noile permisele auto s-au introdus ilegal in Romania, printr-un ordin al M.A.I.[3] care invoca Directiva 126/2006 a UE. Aceasta directiva legifereaza un singur tip de carnet de conducere pentru toate tarile Uniunii Europene, permis auto prevazut cu cip electronic de tip RFID, care sa stocheze informatiile despre conducatorul auto, despre starea sanatatii sale, despre automobil, etc. Cativa comisari ai MAI au precizat, in interventii televizate, ca noile permise contin cip. Altii au revenit, dupa aceea, si au negat existenta cipului in noile permise auto. Un lucru este, totusi, limpede. Romania nu este gubernie a UE, iar reglementarile Parlamentului European nu pot fi aplicate in aceasta tara fara sa treaca prin Parlamentul Romaniei. Asadar, eliberarea noilor permise auto, incepand cu Noiembrie 2008, este ilegala!
  3. OUG 184/2008 prevede existenta unei noi carti de identitate personala (buletinul de identitate electronic), prevazute cu cip de tip RFID[3]. Acest act de identitate obligatoriu pentru toti cetatenii romani va fi introdus, conform legii, de la 1 Ianuarie 2011. OUG 184 a trecut prin parlament in cea mai mare graba, fara discutii, fara interpelari, ba chiar fara vot. Atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, aprobarea sa s-a facut prin defectarea masinilor de vot electronic si votul prin ridicarea mainilor. in 12 Februarie aceasta lege a trecut prin Senatul Romaniei cu 63 de voturi pentru si 2 voturi impotriva, iar la Camera Deputatilor s-a aprobat cu 173 de voturi pentru si 2 impotriva, care au insistat, la pauza, sa se inscrie ca ei au votat impotriva. Cinste parlamentarilor care s-au opus, si vai noua, cetatenilor de rand!… Aceasta lege este una din cele mai abominabile masuri luate vreodata, pentru ca pune in pericol siguranta tuturor cetatenilor tarii in caz de razboi. Gaura de sarpe nu va mai fi nicidecum un adapost unde cineva sa se ascunda. Cititoarele RFID vor identifica cu precizie pe cei care vor face greseala sa plece oriunde cu cartea de identitate. Ar fi, intai de toate, de competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sa declare OUG 184/2008 nula si neavenita.
  4. OUG 207/2008 (si OUG 94/2008, impreuna cu HG 1566/2008 si OUG 87/2009) stabilesc introducerea pasaportul electronic pentru cetatenii romani. Aceste masuri au fost cele mai dezbatute in presa si in parlament, lasand-o pe cea de mai sus, OUG 184/2008, intr-un oarecare anonimat, cu toate ca era cu mult mai importanta. Noile legi ale pasapoartele electronice prevad, destul de ambiguu (HG 1566/2008), ca acestea sa contina datele de identitate ale titularului (numele, prenumele, data si locul nasterii), autoritatea emitenta, data eliberarii pasaportului, data expirarii pasaportului, codul numeric personal – C.N.P., sex, cetatenia, fotografia titularului gravata laser si fotografia in umbra realizata prin perforatie cu laser, numarul pasaportului, semnatura titularului, datele informatizate citibile optic (MRZ), mediul de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanei. S-ar putea intelege, din formularea HG 1566/2008, ca acest MRZ este si mediul de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanei, el fiind un suport asemanator CD-urilor sau DVD-urilor, pe care datele sunt inscrise o data pentru totdeauna. Sigur, cel mai probabil este sa nu fie asa, ci mediul de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanei sa fie un lucru separat; dar de unde rezulta ca acesta trebuie sa fie un cip RFID, asa cum am vazut in mostrele eliberate de Directia Pasapoarte? Acesta ar fi un temei suficient pentru ca, pe langa argumentele privitoare la ingradirea libertatilor prevazute de Constitutie, oricine contesta in justitie aceste norme legislative privitoare la pasapoarte sa castige procesul. Pe langa aceasta hiba de exprimare mai sunt si altele despre care vom vorbi mai jos. Mai trebuie stiut ca pasapoarte biometrice s-au eliberat intre 30 Ianuarie si 20 Mai 2009 cu titlu experimental in judetul Ilfov. Ca urmare, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal obtine de la Parlament oprirea eliberarii pasapoartelor electronice biometrice, motivand ca Pana la data de l0 aprilie 2009 nu a fost emis un act normativ care sa reglementeze aceste proceduri si in cazul documentelor electronice. si amendeaza Directia Pasapoartelor cu 10.000 RON. Presa[3] s-a grabit sa anunte ca noile pasapoarte electronice vor fi eliberate incepand cu 15 Septembrie 2009 in judetul Arges, insa realitatea este ca, in urma unor decizii interne, acestea nu se elibereaza nicaieri in tara la data scrierii acestui material.
  5. HG 55/2009, privind dispozitivele medicale implantabile active, care legifereaza si implantarea cipurilor RFID, nu a fost inca atacata in justitie, desi avocatul Mihai Rapcea a anuntat ca va incepe aceste demersuri daca ea va trece prin Parlament.
  6. Un oarecare succes s-a obtinut prin decizia din 16 Iunie 2009 a Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionala OUG 149/2007 privind plata salariilor pe card a bugetarilor, acestia avand dreptul sa solicite eliberarea salariului in orice alta forma (numerar, cec, etc). Aceasta decizie a ramas pana astazi anonima, nepublicata de mass-media din tara.

[4] Ploiesti, Brasov, Cluj, Bucuresti, Dej, Zalau, Iasi, Turnu Severin, Timisoara, Arad, Botosani, Suceava, Bacau, Constanta, Ramnicu Sarat, Focsani, Bistrita, Onesti

[5] De la Sfintii Parinti Irineu de Lugdunum si Ippolit Romanul (sec. 2. d.Hr.) pana la contemporanii nostri Paisie Aghioritul, Petroniu Tanase, Ioanichie Balan, Adrian Fageteanu, Arsenie Papacioc, Justin Parvu, Rafail Noica, mai toti Parintii cei insulfati de Duhul Sfant au vorbit si au scris despre semnele sfarsitului acestei lumi.

Sursa: Revista Atitudini

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s