Părintele Patriarh Teoctist: Tradiționalismul Teologiei ortodoxe în scrierile Părintelui Dumitru Stăniloae

Teologia ortodoxa este traditionala, dar traditionalismul ei nu se confunda nici cu simpla repetare a definitiilor dogmatice si nici cu neputinta de a marturisi Adevarul in forme potrivite fiecarei epoci istorice pe care o strabate Biserica. “Traditional” inseamna doar conform cu Sfanta Scriptura, cu invatatura si trairea duhovniceasca a Parintilor si Sfintilor Bisericii, cu pomenirea – pana la sfarsitul veacurilor – a mortii si Invierii lui Hristos, in Sfanta Liturghie. De aceea, o teologie al carei traditionalism ar incuraja retragera din lume, multumirea de sine in izolare – sub pretextul inrobirii creatiei de catre puterile intunericului – nu poate fi cu adevarat traditionala, aratandu-se nedemna de pilda marilor dascali ai Bisericii.

Acestia au fost cei mai lucizi si destoinici scrutatori ai spiritului si problemelor timpului lor, cautand acele dezlegari si indreptatiri de care aveau – si au permanent – nevoie crestinii dreptmaritori, pentru a putea vietui in neprihanire si a raspunde oricui le “cere socoteala pentru nadejdea” lor (I Petru, 3, 13). A urma exemplul Parintilor inseamana nu a invoca mecanic pasaje din textele lor, ci a te stradui sa recunosti ascunsele nevoi si cercari sufletesti ale semenilor, gasind apoi acea expresie particulara prin care Adevarul_Hristos poate patrunde liberator in mintea si inima lor. Chemarea unei Teologii care exprima Traditia nestinsa si neschimbata a Bisericii este, prin urmare, de a semnala adevaratele probleme – intotdeauna de natura moral-spirituala – cu care se confrunta intruna societatea umana, chibzuind, in acelasi timp, si la raspunsuri pe care singura Evanghelia lui Hristos, interpretata in duhul Parintilor si in sanul comunitatii euharistice, le poate da.

(…) Teologia ortodoxa nu este rodul unei indeletniciri abstracte si tihnite, ci fructul nepretuit si binecuvantat al celei mai inalte trude si incordari sufletesti, adiate de Duhul Sfant. Adevarul pe care il proclama fiecare pagina a acestei carti este cel evanghelic: Dumnezeu poate si trebuie sa fie cunoscut, prin Hristos, de catre fiecare persoana omeneasca, fara aceasta cunostnta, existenta cu sens si invesnicirea fericita fiind cu totul imposibile (v. Ioan 17, 3). Cunoasterea tainica a lui Dumnezeu nu este insa conditionata de ascutimea intelectuala, in Ortodoxie, Teologia desfatatoare a celor mai subtiri minti conglasuind desavarsit cu cea de rostire concisa si simpla a celor care au ales sa “ia prin asalt” Imparatia Cerurilor (Matei, 11,12). Dealtfel, Parintele Dumitru Staniloae nu oboseste in a ne reaminti ca teologia adevarata inseamna ruga neincetata si, deci, curatire launtrica neintrerupta, oricine se roaga cu adevarat fiind teolog (Evragrie Monahul, Cuvant despre rugaciune, 60, in Filocalia vol. I, p. 112).

Teologia este practica, nevorbind despre lucruri incantatoare dar ireale, ci despre singura realitate netrecatoare: Un Dumnezeu intreit in Persoane, Care este iubire si de Care omul, fiinta teocentrica, se poate apropia numai raspunzandu-I cu iubire, manifestata insa concret in osteneala, sprijinita de har, a virtutii. Dealtfel, Teologia Dogmatica Ortodoxa nu este doar o expunere – de pe culmi spirituale si cu acribie – a adevarurilor de credinta ortodoxe, ci si un imn grandios inaltat nespusei iubiri dumnezeiesti. Caci Sfanta Treime fiind “structura supremei iubiri”, lumea ca dar, omul si rascumpararea acestuia – prin Jertfa de pe Cruce dupa caderea in pacat – ca si perspectiva indumnezeirii lui nesfarsite nu puteau fi decat opera unei supreme si atotputernice iubiri.

Scriind despre sensul teologic al absolutului, al persoanei, al ratiunii si al iubirii, Parintele Dumitru Staniloae se adreseaza si acelei lumi care relativizeaza adevarurile spirituale si morale, care nimiceste demnitatea persoanei, coborand-o la starea de “individ”, care tolereaza fatis irationalitatea si goleste iubirea de forta ei – jertfelnicia.

(Extras din Cuvantul inainte la editia a doua a Teologiei Dogmatice Ortodoxe a Parintelui Dumitru Staniloae)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s