Icoana – fereastra spre cer

Autor: Dianora Ioana

Cea mai frumoasa definitie pentru icoana este aceasta metafora: fereastra spre cer. O definitie  cu adevarat inspirata.

Elementul comun al tuturor icoanelor este sfintenia persoanelor reprezentate in ele. Tocmai de aceea icoana are aceasta calitate: de a ne facilita legatura cu Dumnezeu si cu Sfintii Sai.

Fiinta umana, gratie dimensiunii sale spirituale, e insetata de Dumnezeu. Asa se face ca omul e intr-o continua cautare. Cata vreme el cauta numai lucruri materiale, e nemultumit si e mereu insetat. Isi doreste cu ardoare un lucru, il obtine (cu mai mult sau cu mai putin efort) si, inevitabil, dupa un timp relativ scurt, vrea altceva, altul devine obiectul dorintei sale ardente. Il obtine si pe acela, dar nici asa el nu-i multumit si ramane intr-o infrigurata cautare a ceva nou. De la o vreme, omul simte un gust amar, un soi de dezamagire amestecata cu o lehamite ce nu poate fi vindecata si care il duce incet intr-o stare de deprimare fara un motiv aparent. Motivul insa exista si el este cat se poate de intemeiat: in realitate, nu lucruri cauta omul, de aceea se plictiseste de ele imediat; nici oamenii nu reprezinta termenul final al cautarilor sale: oricat de speciali ar fi ei, nu-l implinesc pana la desavarsire, mai incape intotdeauna in inima lui Cineva si locul acela e perceput ca un gol fiintal cata vreme el nu e umplut cu Cel Care Singur il poate umple, cu – Dumnezeu. Omul e facut dupa chipul lui Dumnezeu (nu fizic, ci ca trasaturi spirituale) si el tanjeste dupa Creatorul sau. Agoniseste in jurul sau lucruri si oameni, dar faptul ca ramane mereu insetat de ceva sau de cineva nou – este dovada ca altceva cauta inima sa. Mai corect spus: pe Altcineva! Numai Dumnezeu poate sa umple inima omului, asa incat omul sa se simta cu adevarat implinit. Dumnezeu Care, Fiind prin excelenta Persoana Absoluta (Treimea Personala Absoluta), este Cel Care este din totdeauna Acelasi si vesnic Nou. Noutatea Sa vine pentru om din aceea ca el inainteaza la nesfarsit in cunoasterea si in comuniunea cu Dumnezeu si niciodata nu ajunge la capat, ci aprofundeaza aceasta comuniune-cunoastere la nesfarsit. Astfel, numai cand omul Il afla pe Dumnezeu, intelege sensul adevarat al cautarilor sale.

Icoana inlesneste accesul nostru spre Dumnezeu si spre toate persoanele sfinte pe care le reprezinta. Ca ortodocsi, noi nu ne rugam bucatii de materie care este suportul pe care e zugravit chipul sfant. Ci ne rugam Sfantului insusi care este pictat pe suportul respectiv. Asa cum atunci cand privim fotografia unui om drag, nu o confundam cu omul in cauza, ci ea reprezinta doar un pod de acces catre persoana respectiva si un mijloc de aducere-aminte. Icoana este un mijloc de aducere-aminte si de comunicare cu Persoana sfanta cu care vorbesim in rugaciunile noastre. Si, daca nu aruncam la gunoi fotografia unui om drag, pentru respectul si pentru dragostea ce i le purtam omului din fotografie, cu atat mai mult pastram cu evlavie „fotografia” unei persoane sfinte.

Icoana este o fereastra spre cer, pentru ca, rugandu-ma Persoanei sfinte care este zugravita in icoana, Persoana respectiva se apropie de mine, imi asculta pasul si ma ajuta sa ies din impas; in acelasi timp, eu, cel care ma rog, particip nevazut cu toata fiinta mea la sfintenia Persoanei respective, ma impartasesc de ea dupa masura mea, ma umplu, adica, de sfintenie pe cat pot sa incap. Este o comuniune care ma ajuta in desavarsirea mea si ma apropie si ea pas cu pas de asemanarea cu Dumnezeu, spre care asemanarea sunt chemat si spre care tind in virtutea chipului divin pe care il port in mine prin creatie.

Anunțuri

3 păreri la “Icoana – fereastra spre cer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s