Ce este Sfânta Tradiție

predica_de_pe-munte.Sfânta Tradiție reprezintă continuitatea neîntreruptă a învățăturii Domnului nostru Iisus Hristos.

Domnul nu a scris nimic, ci a propovăduit Adevărul prin viu grai. Învățătura Sa a fost preluată și exprimată în scris de către Sfinții Apostoli, cei care L-au urmat îndeaproape pe Domnul, ca ucenici ai Săi. Multe lucruri însă nici nu au fost scrise, după cum mărturisește Ucenicul Iubirii în Evanghelia sa: „Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar fi încăput cărțile ce s-ar fi scris.” (Ioan,21, 25)

Acestea s-au transmis mai departe și au ajuns până la noi prin viu grai. Cum ar fi putut Dumnezeu să lase uitării ori să aștearnă tăcerea asupra celor s-au făcut de către Domnul Iisus Hristos spre mântuirea noastră?  Ulterior, Sfinții Părinți nu au făcut decât să mărturisească Același Adevăr, neschimbat întru nimic; ei au propovăduit contemporanilor lor pe Hristos așa cum L-au primit de la înaintași, pe linia suscesiunii apostolice. Sfânta Tradiție este firul neîntrerupt al continuității învățăturii Domnului predată mai întâi de El Însuși prin viu grai, preluatăi de Sfinții Apostoli și apoi de succesorii acestora, din generație în generație, până la noi, cei de azi.

Sfânta Tradiție nu este totuna cu obiceiurile populare și nu trebuie confundată cu acestea.

Este o separație strictă și, uneori,  chiar oponentă între Sfânta Tradiție și aceste obiceiuri. În vreme ce Sfânta Tradiție cuprinde învățătura Domnului transmisă neschimbat până la noi, obiceiurile populare, adeseori precreștine,  provin din înțelegeri greșite, născociri umane,  care au dus la credințe și ritualuri ce sunt străine de duhul Ortodoxiei și pe care Ortodoxia însăși nu le acceptă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s