„Ce părere aveţi despre fecundarea in vitro?”

Întrebare adresată Părintelui Zaharia în cadrul conferinţei susţinute la Centrul Providenţa, Iaşi.

(29 septembrie 2011, părintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ – Essex, Anglia, a susținut o conferinţă la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ din Iaşi, cu titlul: „Relaţiile între oameni în lumina relaţiei noastre personale cu Hristos“. La conferință au participat aproximativ 1.000 de persoane.)

IPS Teofan: „Am dorit din tot sufletul să-l am pe părintele Zaharia alături, în aceste zile care pregătesc zilele de sărbătoare ale Sfintei Cuvioase Parascheva.”

IPS Teofan: „Eşti aşezat cu adevărat în relaţia cu Dumnezeu atunci când eşti în stare să-ţi iubeşti vrăjmaşii”.

Arhim. Zaharia: „Dumnezeu poate să ne împlinească, cu adevărat, nevoia de iubire. Dumnezeu a sădit setea noastră de iubire şi numai în Dumnezeu ne-o putem potoli.”

Arhim. Zaharia: „Dumnezeu nu este un intrus în iubirea din viaţa noastră. Dumnezeu este cel care apără şi întăreşte iubirea.”

Arhim. Zaharia: „Dacă legătura noastră cu Dumnezeu este puternică, orice altă legătură orizontală a noastră va fi autentică şi puternică”.

Arhim. Zaharia: „Să avem discernământ în legătură cu aşteptările noastre faţă de legăturile cu semenii.”

Arhim. Zaharia: „Punându-L pe Hristos pe primul loc în viaţa noastră ne aflăm adevărata identitate.”

Arhim. Zaharia: „Viaţa veşnică nu este altceva decât o continuare a relaţiei pe care o stabilim cu Hristos în viaţa aceasta.”

Arhim. Zaharia: „Pentru noi, raiul este Hristos”.

Întrebare: „Mirenii pot lucra rugăciunea inimii? Dacă da, în ce condiții?”

Arhim. Zaharia: „Rugăciunea inimii este un dar al lui Dumnezeu. E o lucrare a harului. Am cunoscut o femeie în America, cu 13 copii, care dobândise rugăciunea inimii. Am întâlnit mulţi oameni care au dobândit această harismă. Aceşti oameni ştiu să-şi organizeze viaţa într-un anumit fel. Dumnezeu împarte darurile sale indiferent de locul şi timpul în care ne aflăm. Totul e ca noi să primim aceste daruri.”

Întrebare: „Cum ne putem elibera de patimile trupești?”

Arhim. Zaharia: „Patima este ca un foc. Dar există un foc şi mai puternic decât focul patimii. Este mângâierea pe care ne-o oferă Dumnezeu atunci când ne pocăim.”

Întrebare: „Ce părere aveţi despre divorţ?”

Arhim. Zaharia: „Nu am reţete despre acest lucru. ”

Întrebare: „Când iubești pe cineva, să i-o spui direct ori să-l lași să înțeleagă el din fapte?”

Arhim. Zaharia: „Nu putem iubi cu adevărat fără smerenie, pentru că smerindu-ne îi facem loc celuilalt în inima noastră. În sufletul celui preaplin de sine nu mai încape nimeni. Avem ca exemplu pe Maica Domnului, care s-a smerit într-atât încât Însuşi Dumnezeu a încăput într-însa. ”

Întrebare: „Am înțeles că relația de cuplu se poate îmbunătăți îmbunătățind relația cu Dumnezeu. Dar îmbunătățind relația cu Dumnezeu nu se poate întâmpla să nu ne mai dorim relație de cuplu?”

Arhim. Zaharia: „Când ne temem de Dumnezeu, ne temem şi să-l întristăm pe celălalt.”

Întrebare: „Ce părere aveţi despre oamenii care din frică ori ruşine nu-şi mărturisesc unele păcate?”

Arhim. Zaharia: „Poate că smerindu-ne în faţa lor i-am putea încuraja să-şi înfrângă ruşinea. Un imam i-a spus unui preot creştin: „Cum puteţi trăi aşa ca porcii, în timp ce aveţi o Evanghelie aşa sfântă, descoperită vouă?” Părinţii Bisericii spun că păcatul nu poate ieşi din viaţa noastră decât pe aceeaşi uşă pe care a intrat. Dacă nu ne-a deranjat ruşinea de a-l săvârşi, să nu ne deranjeze nici ruşinea de a-l spovedi. Și aşa să primim bucurie de la Domnul”.

Întrebare: „Cum putem birui gândurile și obsesiile care ne conduc la depresie?”

Arhim. Zaharia: „Trebuie să ne smerim, ca să primim harul, iar harul ne mângâie şi ne întăreşte. Știţi că Dumnezeu i-a spus Sfântului Siluan „Ține-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui!” Adică să te consideri vrednic de iad, dar să nu încetezi să te încrezi în Domnul.”

Întrebare: „Cum putem ierta din toată inima pe cel ce ne-a rănit?”

Arhim. Zaharia: „Poate că Dumnezeu îngăduie uneori aceste situaţii pentru a ne elibera de legături bolnăvicioase. Poate că astfel de ispite, în final, ne eliberează inima. Nu putem iubi fără o inimă liberă şi iubim cu adevărat atunci când nu mai păcătuim.”

Întrebare: „Ce părere aveţi despre fecundarea in vitro?”

Arhim. Zaharia: „E o întrebare prea grea pentru mine. Poate ar trebui adresată episcopilor sau poate nici episcopilor, ci Sinodului Bisericii. A trebuit odată să răspund cuiva ce trebuia să-şi facă o operaţie de schimbare de sex. L-am întrebat pe părintele Sofronie ce să fac, iar el mi-a răspuns că nu e o problemă la care să pot răspunde eu, ci episcopul. Însă, după înţelegerea mea, iată ce cred: când Dumnezeu ne dă copii, să-i creştem cu orice sacrificiu, dacă Dumnezeu nu-i dă, atunci să sporim în facerea de bine. Totuşi, există situaţii şi situaţii. E dificil să te pronunţi categoric. Poate are Înaltpreasfinţitul Teofan un răspuns…”.

IPS Teofan: „Pentru dobândirea unui copil prin fertilizare în vitro sunt creaţi mai mulţi embrioni, din care doar unul este păstrat. Judecaţi care este preţul dobândirii unei vieţi. Nu trebuie pierdut din vedere că atunci când nu este cu putinţă dobândirea de fii trupeşti, mai rămâne posibilitatea adopţiei.”

Sursa: Doxologia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s