Suferinţa provocată tinerelor de neîntemeierea propriei familii (Căsătoria şi Taina Cununiei)

Părintele Siluan Popescu

Înainte de a întreprinde orice demers pentru rezolvarea unei probleme, trebuie să ne asigurăm că ea a fost înţeleasă şi formulată corect. În plan spiritual, problema întemeierii unei familii este legată direct de modul în care tinerele se raportează la una dintre cele şapte Taine ale Bisericii, Taina Cununiei. Deoarece, în cadrul interviurilor pe care le-am realizat, am constat că marea majoritatea a tinerelor nu cunosc elementele generale ale căsătoriei şi ale Tainei Cununiei şi nu pot diferenţia între aceste instituţii (una civilă şi alta teologică), vom dedica primul capitol al lucrării prezentării acestor aspecte.

1.1. Necesitatea cunoaşterii şi a înţelegerii semnificaţiei, scopurilor, efectelor şi modului de încetare a căsătoriei şi a Tainei Cununiei

Importanţa înţelegerii şi a diferenţierii acestor noţiuni provine din aceea că doar în acest fel pot fi evitate multe suferinţe care, altfel, pot deveni dramatice.

În ceea ce priveşte condiţiile de fond şi de valabilitate ale căsătoriei, considerăm a fi esenţial faptul ca tinerii să cunoască vârsta minimă necesară pentru a se putea căsători, cu atât mai mult cu cât, în cazul femeilor, ea a fost ridicată în noul Cod Civil de la 16 ani la 18 ani. Aceasta, pentru a nu se angaja prea devreme în relaţii ce ar putea anticipa căsătoria, dar şi pentru a înţelege că statul consideră firească, normală, realizarea căsătoriei la vârsta de 18 ani. Este, apoi, important să se cunoască faptul că ascunderea stării de sănătate faţă de viitorul soţ poate duce ulterior la nulitatea căsătoriei. De asemenea, este necesară cunoaşterea gradului de rudenie, de sânge sau spirituală, între viitorii soţi, ce permite realizarea căsătoriei şi a Tainei Cununiei pentru a evita implicarea în relaţii care nu permit oficierea acestora.

Efectele căsătoriei şi ale Tainei Cununiei sunt diferite. Chiar dacă, atât în căsătorie cât şi în Taina Cununiei, este afirmată egalitatea între soţi, din punct de vedere al luării deciziilor, în dreptul familiei se prevede luarea deciziilor de comun acord, în timp ce morala creştină acordă prioritate voinţei bărbatului. De asemenea, în drept se prevede că soţii pot deţine şi bunuri proprii, în timp ce, potrivit moralei creştine, toate bunurile familiei sunt comune ambilor soţi. Apoi, raportarea la funcţia de perpetuare a speciei este diferită în dreptul bisericesc faţă de dreptul civil (ex: problema avortului).

În acelaşi timp, în cadrul interviurilor realizate, am constatat că tinerele nu cunosc faptul că, în cazul divorţului civil, vor fi nevoite să obţină apoi şi divorţul bisericesc dacă vor dori să se recăsătorească şi bisericesc. Dacă nu este obţinut divorţul bisericesc şi are loc o nouă căsătorie civilă, din punct de vedere bisericesc se consideră că cei doi trăiesc în curvie.

Socotim că toate considerentele enumerate mai sus subliniează îndeajuns necesitatea cunoaşterii şi a înţelegerii noţiunilor de „căsătorie” şi de „cununie” cu elementele lor generale şi arată deplin justificată tratarea lor, în acest prim capitol, prin raportare la dreptul civil, dreptul bisericesc, teologia liturgică, dogmatică şi morală.

va urma

Siluan Popescu

Reproducerea chiar şi partială a textului prezentului articol poate fi realizată doar cu acordul scris al autorului.

Vedeți și:

Adevărul de-acasă

Căsătoria în dreptul român

Harul şi Sfintele Taine. Taina Cununiei.

Căsătorie şi cununie în dreptul bisericesc român

Scurtă privire istorico-liturgică asupra Tainei Cununiei

Aspecte dogmatice legate de Taina Cununiei

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s