Sfântul Grigorie Decapolitul

Dianora Ioana

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în Irinopolis (cetate a Decapoliei).
Încă de copil, iubea pe Dumnezeu şi Biserica Biserica Sa, aşa încât a început de foarte tânăr a-I închina viaţa sa lui Dumnezeu, în privegheri, în post şi în rugăciune, iîndestulându-se mai mult cu dumnezeieştile Scripturi decât cu hrana obişnuită, cu somnul sau cu îmbrăcămintea.

Fiind foarte îndemânatic la lucrul mâinilor, îşi câstiga singur cele de trebuinţă şi, mai ales, neavând trebuinţă de multe pentru sine şi mulţumindu-se cu puţin, dădea săracilor cele ce-i prisoseau.

Voind părinţii să-l însoare la vârsta cuvenită, Sfântul s-a lepădat cu hotărâre de toate ale lumii şi, făgăduindu-şi inima mireasă neprihănită lui Hristos-Dumnezeu, a plecat pe ascuns şi s-a sălăşluit într-o mănăstire. Aici, era egumen un episcop care se retăsese de curând din episcopie, din pricina iconoclasmului. La acesta mergând tânărul râvnitor în cele dumnezeieşti, a fost trimis într-un loc liniştit, la nişte monahi cu viaţă îmbunătăţită, ca să se deprindă el însuşi cu viaţa monahicească.

După moartea tatălui său, mama sa, căutându-l şi aflându-l, s-a bucurat de alegerea pe care o făcuse fiul său:  aceea de a se lepăda de toate deşertăciunile lumeşti, pentru comoara cea nepieritoare, a vieţuirii în Dumnezeu. Însă l-a rugat să meargă la o mănăstire de obşte, unde se afla un frate al său, gândind ea că se vor mângâia unul cu altul în aspra vieţuire a călugăriei.

Cuviosul a ascultat de voia maicii sale şi s-a dus în acea mănăstire. Acolo însă, egumenul era căzut în erezia iconoclasmului. Deşi tânăr, dar aprins fiind de râvna dumnezeiască, Sfântul Grigorie l-a mustrat pe egumen în faţa întregii obşti; iar egumenul, în loc să ia aminte la sine, că Însuşi Dumnezeu îl mustra prin gura Cuviosului, neavând el smerenie, a poruncit să îl bată pe Sfântul. Învrednicindu-se astfel a pătimi pentru dreapta credinţă, Sfântul Grigorie a mulţumit lui Dumnezeu şi a plecat din acea mănăstire în alta.

Aici, a aflat egumen pe o rudă a mamei sale, arhimandritul Simeon. Aceluia spunându-i toate câte a pătimit şi arătându-i rănile de pe trupul său, a fost mângâiat de către dânsul şi a fost rânduit să petreacă acolo, împreună cu părinţii şi cu fraţii din mănăstire. După paisprezece ani de aspră nevoinţă aici, a cerut egumenului să-i îngăduie să locuiască în singurătate. Iar egumenul, cunoscându-l cum vieţuia şi că-l îmbrăcase Dumnezeu cu putere de sus, i-a îngăduit să înceapă o nevoinţă ca aceasta. Fiindcă a vieţui în singurătate însemna a avea luptă directă cu vrăjmaşul mântuirii noastre şi lupta aceasta nu este a fiecăruia.

Cu binecuvântarea egumenului, Sfântul Grigorie şi-a început nevoinţa sa pustnicească. În zadar au căutat diavolii să-l înfricoşeze, venind în chip de ostaşi înarmaţi sau de lighioane, rănindu-l şi ameninţându-l cu moartea: Sfântul nu s-a temut de ei, oricât l-au ameninţat şi oricâte necazuri şi neplăceri i-au făcut, ci, însemnându-se cu semnul Crucii şi înarmându-se cu nădejdea în Dumnezeu, i-a biruit, arzându-i cu rugăciunea. Dacă au văzut diavolii că nu l-au putut alunga de acolo cu ameninţările, au căutat să îl arunce în mândrie, ca să îl piardă astfel. Şi multe alte viclenii au născocit asupra lui şi cu mare şi înverşunat război l-au luptat. Dar din toate a ieşit biruitor Sfântul, cu darul lui Dumnezeu şi al Maicii Sale. Apoi, l-a învrednicit Dumnezeu de mari minuni, iar Cuviosul pe toate le primea cu smerenie. Viaţa Sfântului și câteva dintre minunile sale, le aflaţi mai pe larg aici: Mitropolia Olteniei: Sfântul Grigorie Decapolitul

Astăzi, cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul se află la Mănăstirea Bistriţa (Vâlcea), unde au fost aduse de banul Barbu Craioveanul, care a şi zidit această Sfântă Mănăstire pe care a inchinat-o Adormirii Maicii Domnului.

Pentru rugăciunile Sfântului Grigorie Decapolitul, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Alte articole interesante:

Sfântul Grigorie Decapolitul

Mănăstirea Bistriţa (judeţul Vâlcea)

SFANTUL GRIGORIE DECAPOLITUL, grabnic ajutator in primejdii si ravnitor al dreptei credinte. RUGACIUNE LA VREME DE PRIMEJDIE

SLUJBA PREACUVIOSULUI NOSTRU PĂRINTE GRIGORIE DECAPOLITUL

Moastele Sfantului Grigore Decapolitul si minunile sale

Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul

Mănăstirea Bistriţa, video:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s