Preot prof. Gheorghe-Radu Sălăgian: BIBLIA sau Sfânta Scriptură – Studiu aprofundat (II)

Părintele Gheorghe-Radu Sălăgian

PROLOG (CONTINUARE). Tot referitor la importanta studiului Sfintei Scripturi, Înalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Bartolomeu relateaza: ,,Daca, pentru nevoia de A ÎNTELEGE, o vei cerceta a doua si a treia oara, mai cu de-amanuntul, cu-ncetineli si reveniri, daca-ti vei pune gândul pe textul din fata…, atunci cugetul tau va fi în stare sa pipaie întelesurile din spatele cuvintelor, sa patrunda în luminisurile alegorice ale întâmplarilor, sa desluseasca de ce jertfa lui Avraam, de pilda s-a petrecut ca fapt istoric la vremea ei (FACERE 22,1-18), dar ,,si-n prefigurare” (EVREI 11,19) pentru vremile din urma. În acelasi timp, reliefurile noilor tale lecturi îti vor deschide calea de acces catre întreaga cultura europeana, în tot ce are ea mai înalt si mai frumos de-alungul ultimului mileniu” [BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURA, EDITIE JUBILIARA A SFÂNTULUI SINOD; Tiparita cu binecuvântarea si prefata Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; VERSIUNE DIORTOSITA DUPA SEPTUAGINTA, REDACTATA SI ADNOTATA DE BARTOLOMEU VALERIU ANANIA, ARHIEPISCOPUL CLUJULUI; Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române; BUCURESTI – 2001; pag. 7].

Mai departe, Înalt Prea Sfintia Sa adreseaza urmatorul îndemn cititorului Sfintei Scripturi: ,,Dar daca, pentru nevoia de A CUNOASTE, te vei deprinde s-o citesti nu atât pe dinafara, cât mai ales pe dinauntru, daca sufletul ti se va aprinde de vapaia celor ce se întraripeaza cu dumnezeiescul dor, atunci dorul acesta îti va descoperi ca, de vreme ce toate cartile acestei Carti au fost scrise de dragul unui singur personaj, Iisus Hristos, prevestindu-L si vestindu-L, si de vreme ce Iisus Hristos a venit în lume de dragul unei singure fapturi, omul, înseamna ca toata cartea se îndreapta spre o singura fiinta, care esti tu, cititorule. Daca o ocoleai, ar fi fost sa treci pe alaturi de propria ta viata; dar fiindca ti-ai asumat-o, a fost sa te descoperi pe tine sieti. Acum, ajutat de Sfintii Parinti ai Bisericii…, vei patrunde în adevarurile de credinta si în sensurile adânci ale Scripturii, adica în lumina lecturii ei duhovnicesti, singura care te ridica deasupra lui A STI si deasupra lui A ÎNTELEGE, anume în vazduhul lui A CUNOASTE, acolo unde cuvintele redevin Cuvânt si eternitatea te îmbie la Viata, caci ,,viata vesnica aceasta este: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis” (IOAN 17,3). Odata ajuns aici, nu-ti mai ramâne decât Bucuria” [Ibidem; pag. 7-8].

CANONUL BIBLIC. Biblia, în întregul ei, se alcatuieste din doua mari sectiuni: Vechiul Testament, care cuprinde istoria mântuirii neamului omenesc de la facerea lumii pâna însecolul II î.Hr.; Noul Testament, care cuprinde viata si învatatura Mântuitorului Iisus Hristos, istoria primelor sase decenii ale crestinismului si istoria mântuirii universale în perspectiva eshatologica [Ibidem; pag. 8].

Totalitatea cartilor cuprinse în Sfânta Scriptura constituie CANONUL BIBLIC. Cuvântul vine de la grecescul KANON, care înseamna NORMA, REGULA, PRINCIPIU DIRECTOR. Asadar, o carte canonica este investita cu autoritate normativa în materie de credinta; continutul ei dogmatic devine obligatoriu. Aceasta asociere între cuvântul CANON si Sfânta Scriptura ca tezaur al credintei a fost facuta mai întâi de Origen (sec. III d.Hr.) si dusa mai departe de catre Sfintii Parinti ai Bisericii [Idem].

Pe de alta parte,cuvântul BIBLIE vine de la grecescul BIBLION (cu genitivul BIBLIOU), care la început a însemnat HÂRTIE (sau orice material) de scris, apoi si-a generalizat întelesul de CARTE. Limba latina însa a preluat pluralul substantivului BIBLIA si a facut din el singularul BIBLIA (cu genitivul BIBLIAE), mutând si accentul pe prima silaba. Aceasta s-a întâmplat tot în vremea lui Origen, dar a devenit un bun comun în secolul urmator, mai ales de când Sfântul Ioan Gura de Aur a afirmat ca ,,Biblia este adunare de multe carti care, toate la un loc, alcatuiesc una singura”. Sa nu se creada însa ca circulatia acestui cuvânt a început odata cu Origen. Cu noua secole înainte, profetul Daniel vorbea de ,,cartile” profetice: ,,Eu, Daniel, am înteles din Carti (E vorba de Cartile Sfinte ale Evreilor, care circulau si printre deportati) numarul anilor despre care a fost cuvântul Domnului catre profetul Ieremia: saptezeci de ani pâna când pustiirea Ierusalimului va fi împlinita (Apogeul dezastrului înseamna, de fapt, începutul eliberarii si restaurarii. Cei saptezeci de ani de captivitate babilonica fusesera prevestiti de Ieremia (25,11-12), dar numaratoarea lor s-a facut nu de la deportarea ordonata de Nabucodonosor în 587, ci de la prima deportare, cea din 609 – coincidenta cu moartea regelui Iosia pâna la edictul lui Cirus din 538, care le permitea Evreilor întoarcerea acasa. Desigur, nu trebuie neglijat simbolismul numarului 70 ca cifra rotunda a profetiei)” (DANIEL 9,2); iar în prima carte a Macabeilor se face pomenirea de ,,cartile sfinte” pe care Israelitii le aveau în mâna si cu care se mângâiau la vreme de necaz: ,,Iar noi – fara sa avem neaparata trebuinta, caci noi ne avem mângâierea în Cartile Sfinte (Aici e prima mentiune biblica supra ,,Cartilor Sfinte”, expresie prin care se întelegeau si alte opere pe lânga Legea lui Moise (Tora), ceea ce denota ca, în acea vreme, canonul Vechiului Testament se afla în plin proces de constituire.) din mâinile noastre…” (1 MACABEI 12,9) [Ibidem; pag.8, 1119, 1411]. VA URMA.

de Preot prof. Gheorghe-Radu Salagian – Parohia Ortodoxa Româna Bercu Nou si Scoala Gimnaziala “Avram Iancu”, Satu-Mare

Sursa: CALAUZA ORTODOXA

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s