Părintele Anthony Salzman

Parintele Anthony Salzman

(Sursa imaginii: aici)

Părintele Anthony Salzman din SUA, preot al unei mici comunităţi ortodoxe din Georgia, a fost crescut catolic .

După cum însuşi mărturiseşte, la un moment dat, a devenit agnostic. A revenit apoi la creştinism prin protestantism. Abia la urmă a descoperit ortodoxia, „cel mai bine păstrat secret”, după cum o numeşte. La urmă, pentru ca, prin comparaţie, cunoştinţa Adevărului revelat să nu păstreze urmă de îndoială.

Artist plastic prin vocaţie, el a păstrat această îneletnicire şi după ce a devenit ortodox, în 1995.

Avea un atelier unde organiza expoziţii şi vindea lucrări. Nimic rău în asta, atâta vreme cât omul nu are o chemare superioară artei căreia i se dedică. Dumnezeu a voit însă ca artistul Anthony Salzman să-şi descopere vocaţia profundă de fiu al lui Dumnezeu, Căruia să-i dea toată inima sa. Astfel, asemeni Cuviosului Arhimandrit Sofronie Saharov, pictorul a fost copleşit şi biruit de cea mai înaltă, mai profundă, mai grea şi mai încărcată de responsabilitate chemare, aceea a  preoţiei.

Părintele Anthony mărturiseşte: „într-o zi, Dumnezeu m-a întrebat: „Este arta Dumnezeu sau Eu sunt Dumnezeu?” A fost greu, a fost o luptă, pentru că iubeam arta. Şi am răspuns: „Tu eşti Dumnezeul meu! Facă-se voia Ta!”

Aşa a ajuns la Seminar, dorind să studieze teologia.

Nu a dorit să fie preot, ci să cunoască pe Cel ce-i ceruse să I se dedice.

Abia după zece ani de la terminarea Facutăţii de Teologie, a simţit nevoia de a fi consacrat Domnului, slujindu-I ca preot.

Între timp, Dumnezeu îi oferise şi şansa de a studia arta bizantină, astfel încât Părintele Anthony nu s-a despărţit cu totul de pictură, ci, renunţând la ea de dragul lui Dumnezeu, Acesta i-a dăruit prilejul reîntâlnirii cu ea în în îndeletnicirea de a picta astăzi icoane şi biserici. O imagine despre arta sacră a Părintelui Anthony ne putem face aici.

Anunțuri

O părere la “Părintele Anthony Salzman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s