Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah

Sfinții Mucenici Serghie și Vah erau senatori romani și credinciosi sfetnici ai împăratului Maximian. Creștini fiind, își tăinuiau credința, din pricina prigonirii creștinior ce se făcea în vremea aceea. Când a venit însă vremea muceniciei lor, a îngăduit Domnul de au fost pârâți împăratului pentru credința ce o aveau în Hristos.

Maximian îi iubea, pentru credincioșia lor în slujba pe care o aveau, pentru vitejia și pentru neînfricarea pe care o dovediseră în nenumărate rânduri însă el nu putea suferi ca zeii lui să fie defăimați. A socotit astfel să îi prindă cu vicleșug pe cei doi iubitori de Dumnezeu. A făcut un praznic în capiștea lui Die și, băgând de seamă că cei doi (pe care, de fapt, îi urmarea, să vadă ce vor face) – nu intraseră în capiște să aducă jertfe idolului, i-a întrebat despre credința lor și acestia au mărturisit că sunt creștini.

Maximian a încercat să-i înduplece, cu vorba bună și cu promisiuni de răsplătiri pământești, ca să se lepede de Hristos. Dar Sfinții au mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos și l-au sfătuit pe împărat să îmbrățișeze credința în Adevăratul Dumnezeu. Maximian s-a înfuriat însă n-a îndrăznit să îi supună el însuăi la chinuri, ci i-a trimis în parțile de răsărit, la un ighemon pe nume Antioh. Dar Antioh a încercat să-i înduplece și el spre închinarea la idoli, nevrând nici el să îi piardă pe cei doi iubiți ai lui Hristos, mai ales că el însuși beneficiase cândva de ajutorul acestora. Sfinții Serghie și Vah au mărturisit înca o dată credința lor nezdruncinată în Dumnezeul cel Viu și Adevărat și Antioh a hotărât să îi dea spre a fi chinuiți. Sfântul Vah a fost bătut până când și-a dat duhul în mâinile Domnului. Iar Sfântul Serghie a fost aruncat în temniță. Și acolo, se întrista pentru despărțirea de prietenul său. Noaptea însă, i s-a arătat Sfântul Vah în slava ce o primise de la Hristos și l-a încurajat. Mângâindu-se astfel și prinzând mai multă înflăcărare și mai mult curaj pentru mărturisirea lui Hristos, Sfântul Serghie nu s-a mai întristat, ci a așteptat cu bucurie chinurile ce aveau să vină asupra sa.

A doua zi, ighemonul Antioh a încercat din nou să îl convingă să se lepede de Hristos. Dacă a văzut pe Sfântul neînduplecat în hotărârea sa, a pus să fie încălțat cu încălțăminte de fier, care avea înăuntrul său piroane de fier, ascuțite și lungi și, astfel încălțat, a fost pus să alerge înaintea șaretei ighemonului, până la o altă cetate, unde acesta se ducea. Ajungând la destinație, Sfântul a fost dus în temniță. Iar noaptea, îngerul Domnului a venit și i-a vindecat rănile. A doua zi, când l-au văzut întreg și nevătămat, păgânii au socotit că Sfântul e vrăjitor. L-au încălțat din nou cu acea încălțăminte și din nou l-au pus să alerge înaintea șaretei până la o cetate ce se afla la o și mai mare depărtare. În cele din urmă, nevrând să se lepede de Hristos, i s-a tăiat capul și așa s-a dus la Cel pe Care Îl mărturisise cu atâta curaj.

Iar după o vreme, pe locul unde Sfântul Seghie a pătimit moartea sa mucenicească, s-a ridicat o biserică în numele lui. Și de mirare era că, în fiecare an, animalele sălbatice ieșeau din ascunzătorile lor și veneau să dea ocol locului, purtându-se cu blândețe și cu sfială, nevătămând pe nimeni, apoi se întorceau la locurile lor. Căci Dumnezeu așa preamărește pe Sfinții Săi, încât se fac minuni prin sfintele lor moaște și toată zidirea îi cinstește, chiar și făptura necuvântătoare.

Astăzi, o parte din sfintele moaște ale Sfinților Serghie și Vah se află în Catedrala Mitropolitană din Craiova, alături de sfintele moaște ale Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, și ale Sfintei Mucenițe Tatiana.

Pentru ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s