Sfantul Nicodim Aghioritul, Neofil Kovsokalivitul – Deasa impartasire cu preacuratele lui Hristos Taine

Deasa impartasireCu adevarat avea dreptate poporul lui Israil din vechime sa se laude ca s-a invrednicit sa se hraneasca cu mana cea dulce, pe care o ploua cerul cu preaslavita minune. Si avea dreptate sa se mandreasca ca s-a adapat cu acea apa ca nectarul, pe care mai presus de fire o izvora piatra cea vartoasa.

Dar cu mult mai multa dreptate trebuie sa se laude binecredinciosul popor al Harului celui nou, pentru ca s-a invrednicit sa aiba ca hrana Preacuratul Trup al Dumnezeu-Omului Iisus. Si cu mult mai multa dreptate se poate mandri, avand bautura. Sangele cel de viata factor si Preasfant al lui Dumnezeu.

Si ce era acea mana fata de Preasfantul Trup? Si ce era acea apa, fata de izvoratorul de viata Sangele acesta? Acelea erau umbra, acestea sunt adevarul; acelea erau chip intunecos, acestea sunt insasi lucrul; acelea icoane intunecoase, acestea prototipurile celor inchipuite. In scurt, cei ce au mancat si au baut din acelea mai pe urma au murit; dar din acestea cine mananca si bea cu vrednicie, se face nestricacios, se indumnezeieste, nu moare ci traieste in veac.

,,Parintii nostri au manacat mana in pustie si au murit; dar de va manca cineva din Painea aceasta va trai in veci”(Ioan 6, 49)

Sfantul Nicodim Aghioritul, Neofil Kovsokalivitul – Deasa impartasire cu preacuratele lui Hristos Taine, Editura Orthodoxos Kypseli, Tesalonic, Grecia, 1992, pag.20.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s