Arhimandritul Tihon (Şevkunov): La Bobotează, apa se sfinţeşte în toată lumea

BoboteazaUn cunoscut duhovovnic din Rusia, care a petrecut mulţi ani în închisoare, a fost întrebat cum săvârşea acolo Dumnezeiasca Liturghie. Iar bătrânul a răspuns:

-Mulţi preoţi ştiau textul Sfintei Liturghii pe de rost. Pâinea, chiar dacă nu era grâu, putea fi găsită fără greutate. Vinul a trebuit să-l înlocuim cu sucul de răchiţele. Iar în locul sfintei mese, pe care se slujeşte Sfânta Liturghie şi în care, după regulile bisericeşti, trebuie să fie introdusă o părticică din moaştele unui mucenic creştin, îl puneam pe cel mai lat în spate dintre confraţii noştri, dintre preoţii închişi. El se dezbrăca până la brâu, se întindea pe spate şi pe pieptului lui săvârşeam Sfânta Liturghie. În lagăr, toţi erau mucenici şi mărturisitori şi puteau primi în orice clipă moartea pentru Hristos.

-Dar apa, părinte, cum o sfinţeaţi în ziua Bobotezei? Căci, dacă Sfânta Liturghie se slujeşte des şi poate fi ştiută pe de rost, rugăciunile de la Bobotează se citesc o dată pe an şi sunt foarte lungi.

-Dar nici nu era nevoie să ţinem minte aceste rugăciuni. Căci, dacă se săvârşesc măcar într-un singur loc de pe Pământ, într-o biserică ortodoxă, rânduiala sfinţirii aghiasmei mari, pentru rugăciunile Sfintei Biserici se sfinţeşte ,,firea tuturor apelor”, toată apa din lume devine aghiasmă. În această zi, luam apă din orice izvor şi era curată, binecuvântată, sfântă. Şi, ca toată apa sfinţită, nu se strică timp de mulţi ani.

Nu de mult, specialiştii în propaganda antireligioasă au afirmat că aghiasma nu se strică cu anii, deoarece preoţii introduc în ascuns în apă bucăţi, monede sau cruci de argint. Cu acest prilej, oamenii bisericii, ageri la minte, au născocit următoarea ghicitoare: ,,Câţi ioni de argint sunt într-un litru de aghiasmă, dacă sfinţirea a avut loc într-o copcă, făcută în mijlocul râului Volga, acolo unde lăţimea râului atinge un kilometru, adâncimea – şapte metri, viteza cursului – cinci kilometri pe oră, iar crucea, cu care preotul de ţară a sfinţit apa a fost de lemn?”.

Arhimandritul Tihon (Şevkunov), Nesfinții Sfinţi și alte povestiri, Ed.Egumeniţa, 2013, pp. 251-253.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s