Părintele Calistrat: Predică la Schimbarea la Față (6 august 2018)

preobrajenieSchimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos nu este o minune ca toate celelalte din nenumăratele minuni săvârșite de Domnul.

Această minune ne reconstituie referatul mistico-teologic fără cuvinte, ci chiar direct, din fapte dumnezeiești, despre Persoana Domnului Hristos Și firea Lui divino-umană, adică să puntem înțelege cât este om adevărat și cât este Dumnezeu adevărat..

Văzând tabloul divino-uman al Domnului în muntele Taborului, vom înțelege micimea spațiului, a materiei și a timpului în fața măreției dumnezeiești.

  1. Moise trăiește cu 1500 de ani înainte de Hristos și iată-l, la chemarea Cuvântului veșnic, cu Hristos în Tabor la sfat cu Dumnezeu, așa cum, demult, sta în muntele Sinai, să aducă tablele Legii Vechi (Decalogul), spulberă toată mitologia și legendele vremii printr-un act dumnezeiesc depășit minții omenești, făcând anamneza Parusiei, pentru câteva clipe pe Tabor, să arate lumii că este Stăpânul vieții și al morții.

Iar Moise retrăiește întâlnirea cu Dumnezeu Cuvântul, față catre față de data aceasta cu Hristos, nu cu spatele, ca de demult în muntele Sinai la primirea legii, aceasta fiind posibil prin puterea tainei „Întrupării Cuvântului” veșnic din veci.

  1. Ilie, marele profet și liturgist jertfitor al Vechiului Testament, care trăiește cu peste 6oo de ani înainte de Hristos, primește puterile Duhului Sfânt, (harismele) fiind prooroc, leagă și dezleagă Cerul cu ploile, coboară foc dumnezeiesc din Cer, stă la sfat cu Dumnezeu în egală măsură ca Moise.

Dar, deși Îl aude, nu-L vede pe Dumnezeu, rămâne cu simțirea adierii de vânt și simpla mireasmă parfumată din Carmel.

Astăzi, la Tabor, Domnul Hristos confirmă că jertfa lui Ilie și timpul lui profetic sunt tot din timpul veșnic, sfințit de Dumnezeu, iar căruța cu caii de foc nu umblă fară cale, fără adevăr, fără viață, este în cărările lui Dumnezeu.

De aceea, anamnetic, adică mistic, timpul divin, comprimat, ne arată că Apocalipsa nu-i mit sau legendă, iar Ilie va fi prezent să ne spună ce a vorbit cu Domnul Hristos pe Tabor cât Apostolii au adormit cu fața la pământ ca niște morți, în dulceața liniștii dumnezeiești simțită și de Ilie pe muntele Carmelului, iar astăzi Ilie, să vadă cu ochii lui puterea și izvorul acelei miresme, pe Hristos, care este în Însuși Dumnezeu Cuvântul, înomenit prin puterea Duhului Sfânt și din voința Tatălui.

  1. Somnul adânc al celor trei Apostoli pe Tabor, este, de fapt, adâncimea vorbelor de duh ale marelui apostol Pavel al neamurilor: „nu știu dacă în trup sau afară de trup”… așa și ei se trezesc singuri pe muntele liniștit unde Domnul Hristos era singur, rugându-i să se trezească.

Se pare că vederea mistică a lui Dumnezeu, nu este un simplu act de vedere obișnuit, dat fiecărui om, ci este o coborâre din iubire a lui Dumnezeu la persoana umană aflată în umplere cu Duhul Sfânt, dar și o dorință de dragoste fără margini a persoanei umane de a fi pururea cu Dumnezeu.

Așa putem înțelege fuziunea celor două testamente, Vechi și Nou, în Hristos, pe Tabor.

Tocmai această lumină taborică, precum în zilele Facerii lumii umplând pământul, a făcut ca oamenii pământești cu fire căzută, cum erau apostolii, să nu poată cuprinde, cu puterile lor raționale și sufletești, preaplinul de lumină dumnezeiască izvorâtă din adâncul Cuvântului Întrupat… „arătând ucenicilor Săi, slava Sa, pe cât li se putea”…!

Adevărul este chiar izvorul luminii din muntele Taborului, unde apostolii vor colibe, adică fără epectază, urcare în sus spre nesfârșita desăvârșire, iar Iisus înțelegând măsura lor omenească, îi ia ca pe frații Săi: să mergem acasă, că mai avem de împlinit ale Evangheliei, dar și din ale proorocilor.

Nimeni nu se odihnește în Taborul luminii dumnezeiești, fără suferința și jertfa omenească a Golgotei lumii acesteia trecătoare și supusă mereu luptelor duhovnicești de curățire prin ispitire, încercare, călire și ridicare spre iluminare și desăvârșire.

Cel ce va răbda până la sfârșit acela se va mântui.

Cuvânt de învățătură la praznicul Schimbării la față a Domnului – Mănăstirea Vlădiceni, Iași – 06.08.2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s